HOW TO: Hoe maak je jouw eigen GIF’s voor Instagram

Wat is een GIF?

Een gif is eigenlijk de afkorting voor graphics interchange format. Dit zal je waarschijnlijk niet veel zeggen. Om het gemakkelijk in mensentaal te zeggen, het is een illustratie of video die zich blijft herhalen.

 

Waarom zou je een GIF gebruiken?
Er zijn verschillende redenen waarom je een GIF kan gebruiken.  

-       Met een GIF verduidelijk je jouw boodschap

-       De ontvanger ziet meteen welke emotie je wilt overbrengen

-       Ze maken de boodschap minder serieus

-       GIF’s zorgen meestal voor humor

 Je kunt gratis en voor niets verschillende GIF’s van derden gebruiken. Maar die passen misschien niet helemaal bij je huisstijl. Geen paniek, vandaag ga ik je laten zien hoe jij je eigen gifs kunt maken, uploaden en gebruiken!

 

Stappenplan om GIF’s te maken

Stap 1: Verifieer je account op Giphy.

 GIF’s worden mogelijk gemaakt door Giphy. Dit is een platform waar iedereen zijn GIF's plaatst, deze worden vervolgens goedgekeurd zodat ze gebruikt kunnen worden op social media platformen.

 De eerste stap is daarom het aanmaken van een Giphy account. Het is belangrijk dat dit account openbaar is, anders kan niemand je GIF’s vinden.

Wat moet je doen om jouw account te verifiëren? Upload eerst 5 GIF’s en pas daarna, kan jij je aanmelden om geverifieerd te worden. Zodra je dit hebt gedaan, begint Giphy met het beoordelen van je aanvraag. Geen paniek als je na een dag nog niets van hen hoort, dit duurt meestal een paar dagen.

Stap 2: Bereid je GIF voor.

 Voordat je begint met het maken van GIF’s, zal ik even de tijd nemen om je te vertellen wat de twee verschillende opties zijn.

 Allereerst heb je de Illustratie GIF’s: Dit zijn GIF’s die zelf getekend zijn. Dit wordt meestal gedaan via een programma zoals Photoshop, After Effects, Canva, …

 Ten tweede zijn er GIF’s van jezelf: Dit type GIF wordt gemaakt door een video te maken of verschillende foto’s snel na elkaar te nemen. Dit wordt het best gedaan voor een neutrale muur, omdat je jezelf zal uitknippen voor de creatie van de GIF. In het ideale scenario gebruik je best een green screen. Met een green screen film je alleen jezelf, dus je hoeft jezelf niet uit te knippen.

 

Stap 3: Maak GIF’s voor je bedrijf.

 Op dit moment heb je verschillende foto's of illustraties. We gaan nu een Instagram GIF maken met behulp van Photoshop of Canva. Om de beste GIF’s te maken, gebruik je het formaat dat je 60fps geeft. Vergeet niet om je GIF op te slaan als png formaat en met een transparante achtergrond.

 Deze stap is misschien de moeilijkste van allemaal als je nog geen ervaring hebt met de programma’s. Hier zijn alvast twee video’s die jou op weg helpen.

 

Stap 4: Publiceer je GIF’s!

 Je hebt een aantal mooie GIF’s gemaakt, dan gaan we nu naar de laatste stap!
Voor deze stap moet je inloggen op je Giphy account. Vervolgens klik je op uploaden, hier duid je het bestand aan dat je wilt uploaden. Vergeet niet om de specifieke 'tags' toe te voegen die je GIF beschrijven. Op deze manier kan iedereen je GIF’s vinden en gebruiken. Dan ben je nu klaar om je eigen GIF’s te gebruiken, het is alleen nog wachten tot je GIF’s zichtbaar zijn via de verificatie die je in stap 1 hebt aangevraagd.

 

Happy posting! ;)

Volgende
Volgende

HOW TO: Hoe maak je een Instagram Guide?